Hogyan használjuk otthon a vizet környezettudatosan?

A víz egy olyan erőforrás, melynek jelenlétét sokszor teljesen természetesnek vesszük, pedig ennek nem kellene így lennie. Napjaink erősödő környezettudatosságra ébredéséhez az is hozzátartozik, hogy a legáltalánosabb erőforrások használatát mérjük, és a felhasználásuk hatékonyságát is növeljük. Az egyik legfontosabb ilyen anyag a víz.

A következő javaslatok segíthetnek a környezetvédelemben és a spórolásban is. Persze néhányunkban felmerülhet a kérdés, hogy miért kellene annyira foglalkozni a vízhasználattal, ha a Föld felszínének nagyjából 71 százalékát víz borítja. Nos, ennek a víznek a közel 98 százaléka (vagy 99 százaléka) sós víz, amely önmagában korlátozottan használható számunkra, mivel nem iható. Jelenleg Magyarországon a víz olcsó, de szerte a világon nem az. Több mértékadó folyóirat is cikkezett már a víz miatt kialakuló háborúkkal kapcsolatban, tehát a víz józan felhasználása égető kérdés lehet a közeljövőben, ha már most nem az. A kérdés az, hogy mit tehetünk mi, átlagfelhasználók, hogy csökkentsük a vízfogyasztásunkat olyan lépésekkel, amelyek nem csökkentik a komfortérzetünket?

Zárjuk el a csapot, ha nem használjuk

Ez a művelet egy aprócska odafigyelésen kívül mást nem igényel. Egy csöpögő csap idegesítő, de talán nem úgy gondolunk rá, mint folyamatos pénzkidobásra. Pedig ha egy csap másodpercenként egy vízcseppet enged el, négy óra alatt akár 3 liter víz kerülhet a lefolyóba, potyára. És ez a rövid példa egy nem rendesen elzárt csapról szól, nem egy nyitva hagyottról.

Zárjuk el a csapot.

Használjuk hatékonyan a vízforralót

Tudod miért vannak jelölések a vízforraló oldalán? Egyrészt, mert több víz felforralása több energiát igényel, ezért feltétlenül energiatakarékos, ha csak annyi vizet forralunk, amennyire ténylegesen szükségünk van. Másrészt a többletet valószínűleg nem a virág alá öntjük, hanem a lefolyóba. Apróság, de megéri odafigyelni. Ha meg többet forraltunk, a lehűlt vizet önthetnénk egy növény alá. Legalább valami jól jár.

Csak annyi vizet öntsünk a forralóba, amennyit kell.

Hatékony locsolási technika

Egyesek szerint jobb, ha ritkábban, de alaposabban locsolunk. Így a gyökerek könnyebben hozzájutnak a szükséges nedvességhez, és a nap közbeni locsolással nem égetjük ki a gyepünket.

Locsoljunk reggel vagy este. Így kevesebb lesz a felhasznált víz.

Sőt, van egy igen hatékony technika, amellyel rengeteg ivóvizet spórolhatunk meg, és a kertünk is jól jár: használjunk esővizet. A begyűjtése nem igényel jelentős beruházást, egyszerű hordókban gyűjthető, és kannákkal, locsolókkal vagy egy szivattyúval öntözhetünk vele. Egy nagyobb volumenű munka, ha egy komplex esővízgyűjtő rendszert telepítünk. Ezek a rendszerek már többre is képesek, mint az ereszcsatorna leszálló ága alá “telepített” műanyaghordó. Akár a napi vízhasználatba beépíthető megoldást kínálnak. Ilyenekkel foglalkozik itthon a Hydro-King, vagy a Suni Kft. Ha saját magunknak alakítanánk ki ilyesmi rendszert, a Wikihow angol nyelvű cikke ad néhány tippet.

Hordó az eresz alatt. Olcsó megoldás a víz gyűjtésére.

Figyeljünk a csövek állapotára

Szivárgó vízcsövek miatt észrevétlenül, hosszú idő alatt rengeteg víz mehet kárba. Ráadásul a pangó víz penészedést okozhat, és ami még rosszabb, egy szivárgás hosszú távon akár szerkezeti problémákat is okozhat. Több milliós munka egy 50 forintos tömítés miatt.

A vízcsövek karbantartása nem csak takarékos, de előrelátó munka.

A fenti egyerű tippek segítenek, hogy több pénz maradjon a zsebünkben. Ahhoz is hozzájárul, hogy zöldebben éljünk. A víz létfontosságú erőforrás, vigyázzunk rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük