Hét tonna szemét gyűlt össze egy félreeső tengerparton

Vizes palackokat, öngyújtókat és halászhálókat találtak a hulladék között az ausztráliai Djulpan Beach-en.

Szemét a Djulpan Beach-en.
Partra sodort szemét a Djulpan Beach-en.

Mondhatnánk, hogy a műanyag nem válogat. A tenger a benne úszó millió tonnányi szemét egy kis részét most egy félreeső ausztráliai partszakaszra mosta ki.

A Sea Shepherd nevű szervezet csatlakozott más környezetvédőkhöz, hogy megtisztítsanak két kilométernyi partszakaszt északkelet Ausztráliában hét tonna műanyaghulladéktól. Azt az elemzési technikát alkalmazták, melyet abban a mostanában elvégzett tanulmányban ismertettek, amelyben elképesztő mennyiségű szemetet találtak az Indiai-óceánban lévő aprócska Kókusz (Keeling)-szigeteken. Ott a 14 km hosszú parton 250 m kiterjedésű törmeléket találtak.

Szeméthegy a Kókusz-szigeteken.
Műanyag szemét a Kókusz (Keeling)-szigeteken. Óriási mennyiségű műanyag van az óceánokban. Fényképezte: Jennifer Lavers

A partszakasz megtisztítása a Djulpan Beach-en több mint két hetet vett igénybe tavaly októberben. A terület Nhulunbuy városkájától körülbelül két és fél órás autóútra van. A helyzetet nehezítette, hogy nem vezet út a partra, ezért az embereknek négykerék-meghajtású furgonokkal kellett átverekedniük magukat a bozótoson.

A collection of the bottle tops.
Fotó a Djulpan Beach megtisztítása során talált kupakokról. Fényképezte: Rebecca Griffiths/Sea Shepherd

Liza Dicks, az ausztráliai Sea Shepherd munkatársa elmondta, hogy több mint 600 hasonló takarítás közül ez volt a legrosszabb. A szemét kétharmada egyszer használatos termék volt: palackok, öngyújtók, jégkockakészítők, cipők, strandpapucsok, játékok, és fogkefék. A maradék pedig 72 darab eldobott halászháló volt, melyek egy része teknősök csontjait is tartalmazta.

Jennifer Lavers, a Tasmániai Egyetem egyik tengerbiológusa – aki a Kókusz-szigeteken végzett kutatást vezette, és támogatta a Sea Shepherdnek analizálni a Djulpan Beach-en találtakat – azt mondta, hogy a egyszer használatos, eldobható szemetet találtak, melyek közül néhány több évtizedesnek tűnt.

“Úgy tűnik, hogy a szemét Délkelet-Ázsából érkezett. Persze azt is tudjuk, hogy Ausztrália szemete közben másfelé tart” – mondta. “Közhely, de egy átlagembernek megdöbbentő lehet azt látnia, hogy ilyen elszigeteltnek tűnő területeken ennyi műanyag van. Ez nem tabu. Tennünk kell valamit.”

A múlt hónapban a miniszterelnök, Scott Morrison kijelentette, hogy többet fog tenni annak megakadályozása érdekében, hogy az ausztrál műanyag a tengerben kössön ki. Ebben az állami és tartományi vezetők is támogatják, és eltökélték, hogy kezdenek valamit a több sebből vérző helyi újrahasznosítási ágazattal, és betiltják az újrahasznosítható anyagok kivitelét az országból.

Ez az eset is kiválóan mutatja, hogy a műanyag termékek felhasználási idejének végén óriási figyelmet kell fordítani az újrahasznosításra. Miközben mi is forgalmazunk ilyen termékeket, arra ösztönözzük a vásárlóinkat, hogy elhasználódás után szelektív gyűjtőkbe helyezzék a műanyag termékeket, a környezetünk védelme érdekében.

Forrás: The Guradian (https://www.theguardian.com/environment/2019/sep/06/seven-tonnes-of-marine-plastic-pollution-collected-on-remote-arnhem-land-beach)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük