Folyékony mosószerek

Gondolkodtál már azon, hogy mi lehet a különbség a por-, illetve a folyékony mosószer között a halmazállapotukon túl? Ez a cikk választ ad a kérdésre. Magunk és a környezetünk tisztán tartása ugyanis, amelybe a mosás is beletartozik, a mindennapi életünk része. Hogy épp kézzel vagy géppel mosunk-e, hatékonyság és időtakarékosság szempontjából nem mindegy. De mivel mossunk?

A reklámokban rengeteg mosásra alkalmas szert kínálgatnak a különböző, nagy és kisebb márkák képviselői. Számtalan dolog befolyásolhat bennünket a választásban, például ha a reklám kellően figyelemfelkeltő, a csomagolás dekoratív, netán ötletes, az ár-érték arány kiváló, vagy ha márkahűek vagyunk. Jelenleg a piacon széles a kínálat, a fogyasztó több, mint 100 különféle termék közül választhat.Ezek állaguk, illetve felhasználási területük szerint változnak.

Milyen célra veszünk mosószert?

Külföldön végzett tesztek bebizonyították, hogy olcsó és drága mosószer között nincs szignifikáns különbség, ha a szennyeződés átlagos. A mosószer megválasztását tehát átlagos ruhaszennyezettség esetén inkább döntően az befolyásolja, hogy milyen színű és anyagú darabokat szeretnénk mosni.

Univerzális mosószert érdemes választani, ha hétköznapi viseletből eredő szennyeződések találhatóak a ruhánkon. Speciális fejlesztésű mosószereket használunk például kényes anyagú ruhákhoz, sportmezekhez.

Tippünk: Érdemes maradni az ismert márkáknál, de célozzuk be az alacsony árfekvésű, gazdaságos kiszerelésű mosószereket. Ahogy írtuk is, átlagos szennyeződés esetén ezek is jók, viszont pénztárcabarát megoldást képviselnek.

Folyékony mosószer vagy mosópor

Vizsgálták a folyékony– és por állagú mosószerek hatékonyságát, irritatív tulajdonságát, egyes összetevőinek az emberi szervezetre gyakorolt hatását. Meglepő eredmény született.

A mosószerek tisztító hatását bizonyos felületaktív anyagoknak köszönhetik. Ezen felületaktív anyagok a bőrrel érintkezve olyan biokémiai változásokat idéznek elő, amelyek akár rongálhatják is a bőrt. A bőr felszínéről feloldhatják a lipid (zsír)-molekulákat, majd a mélyebb rétegekbe hatolva károsíthatják a bőr szerkezeti elemeit is. Magyarul, ezek az anyagok felelősek a bőrszárazságért, bőrpírért és duzzanatokért. Bőrgyógyászok gyakran találkoznak mosószerek okozta bőrgyulladással, amely egyfajta allergiás reakció a helytelen minőségű mosószerrel szemben.

A felületaktív anyagok mellett a másik főbb összetevők a foszfátok, vagy a környezetkímélőbb zeolit. Ezeket azért adagolják a mosószerekhez, mert vízlágyító hatásuk van, amivel a mosószerek hatékonysága fokozódik, és nem mellesleg kímélik a mosógépet is.

Kísérletek azt a tényt igazolták, hogy a folyékony mosószerek jóval nagyobb eséllyel váltanak ki bőrirritációt a felhasználón, ráadásul tisztítási hatékonyságban is alulmaradtak a por állagú mosószerekkel szemben. Ha valaki ennek ellenére is ragaszkodik a folyékony állagú mosószerhez, akkor érdemes a csomagoláson keresni a bőrbarát vagy szenzitív jelzéseket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük