A műanyagok világa – PVC

A poli-vinil-klorid (PVC) egy népszerű hőre lágyuló műanyag, melynek klorid tartalma elérheti az 57 százalékot. A gyártás során olajból vagy gázból származó szenet is felhasználnak. Szagtalan, fehér színű szilárd műanyag, viszont eléggé törékeny. Pelletekben és fehér porként is forgalmazzák. A PVC-gyantát gyakran por formájában szállítják, és az oxidációval és lebomlással szembeni magas ellenálló képessége lehetővé teszi az anyag hosszú távú tárolását. Egyesek mérgező műanyagként utalnak rá, mivel toxikus szennyezést bocsájthat ki. A PVC-hez lágyítót szoktak adni, mellyel könnyebbé és rugalmasabbá válik.

A PVC szerkezete.
Az anyag szerkezete (Forrás: Wikipédia)

Felhasználásának módjai

A PVC jelentős szerepet játszik az építőiparban, mivel olcsón előállítható, hajlítható és könnyű. Fémek helyett alkalmazzák, különösen olyan helyeken, ahol a korrózió befolyásolhatja a funkcionalitást és megemelné a karbantartási költségeket. A világon a csövek jelentős része PVC-ből készült, ipari és a közműves vonalon egyaránt, sőt csőszerelésnél és csővezetékeknél is használják. A csatlakozásoknál nem kell hegeszteni, hanem csak elemek segítségével egyszerűen csatlakoztatni kell kötőanyag segítségével. Nem véletlenül ennyire népszerű: rendkívül kényelmes a szerelése. PVC-t használhatnak még elektromos szigeteléseknél, vezetékek és kábelek borításaként.

Az egészségügyben is használják: etetőcsövek, vérzsákok, intravénás (iv.) tasakok, dialíziskészülékek alkatrészei és még sok más elem készül belőle. Ez viszont ftalátok hozzáadásával lehetséges. (A ftalátok kockázatairól itt olvashatsz.) A ftalátokat lágyítóként használják, hogy rugalmas PVC-t (és más műanyagok) állítsanak elő, így a jobb jellemzők miatt sokkal alkalmasabbak a fenti felhasználási területeken.

Az előbb említett területeken túl olyan termékek előállításakor is használják fő összetevőként, mint az esőkabátok, szatyrok, játékok, bankkártyák, tömlők, ablak és ajtókeretek és zuhanyfüggönyök, csak hogy néhányat említsünk.

A PVC előnyei

Ahogyan azt már korábban is említettük, az előállítási költsége alacsony, a súlya is, valamint könnyű kezelni és szerelni. Más polimerekkel szemben a PVC előállítási folyamata nem korlátozódik a nyersolaj vagy a földgáz felhasználására. Néhányan ennél a pontnál azzal érvelnek, hogy fenntartható műanyag, mivel ezek az energiahordozók nem megújulók.

Továbbá kifejezetten ellenálló anyag, nem korrodál és bomlik le. Különböző formákra alakítható, nem véletlenül alkalmazható számos iparágban. Mivel hőre lágyuló műanyag, újrahasznosítható, így más termékek is készülhetnek belőle az élet más területére – elméletileg. Például egy vízcsőből lehet esőkabát – elméletileg. Ugyanis a PVC-gyártáshoz használt sokféle készítmény miatt ez meglehetősen nehézkes.

Ez is PVC.
(Forrás: pvc4pipes.com)

Kiemelkedő előnye, hogy kémiailag stabil, amely egy fontos tényező, amikor különböző vegyszerekkel van egy környezetben. Ez a jellemző garantálja, hogy megőrzi a fizikai tulajdonságait anélkül, hogy jelentős változásokon menne át, amikor vegyi anyagokkal érintkezik. További előnyei, hogy biokompatibilis, tiszta és átlátható, ellenálló a kémiai stresszrepedésekkel szemben, alacsony a hővezető képessége, és alacsony a karbantartási igénye.

A PVC hátrányai

Erre az anyagra gyakran hivatkoznak mérgező műanyagként, mivel a gyártás során, tűzben és a szeméttelepeken toxinokat bocsájt ki. Ezeket a toxinokat többek között olyan egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe, mint a daganatos megbetegedések, fejlődési rendellenességek, hormonzavar, asztma, és tüdőproblémák. Noha sok gyártó kiemeli a termék magas sótartalmát mint nagy előnyt, ám ez, valamint a dioxin és a ftalát valószínű felszabadulása minden bizonnyal hozzájárul a kockázatokhoz, melyet ez az anyag jelent az emberi egészségre és a környezetre.

A PVC egészségügyi kockázatai természetesen rendkívül megosztóak. Vannak, akik állítják, hogy nem jelent semmilyen veszélyt, mások az ellenkezőjéről vannak meggyőződve.

A jövő

Jelenleg a PVC a harmadik legtöbbet használt műanyag a polietilén és a polipropilén után. Az egészségre gyakorolt negatív hatása miatti aggodalom olyan kutatást indított el, mely annak lehetőségét vizsgálja, hogy könnyűbenzin helyett cukornádból nyert etanolt használnának a PVC alapanyagaként. További kutatások folynak természetes lágyítókkal kapcsolatban. A cél leváltani a ftalátot. Ezek a kísérletek még viszonylag kezdeti stádiumban vannak, de remélhetőleg sikerül kifejleszteni olyan PVC-ket, melyek a gyártás és használat közben és után sem gyakorolnak káros hatást az emberi szervezetre és a környezetre. A kiváló tulajdonságai miatt pedig valószínűleg ott fog ülni a műanyagok jelképes dobogóján még egy ideig.

(Források: https://www.thoughtco.com/what-is-pvc-plastics-820366 és https://www.ecowatch.com/why-you-should-avoid-pvc-products-1881927242.html)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük